KAZAKİSTAN’DA “TÜRKİSTAN, TÜRK DÜNYASI’NIN MANEVİ BAŞKENTİ” KONFERANSI DÜZENLENDİ

KAZAKİSTAN’DA “TÜRKİSTAN, TÜRK DÜNYASI’NIN MANEVİ BAŞKENTİ” KONFERANSI DÜZENLENDİ Türkistan’da, Uluslararası Türk Akademisi ve Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi iş birliğinde “Türkistan, Türk Dünyasının Manevi Başkenti” konulu uluslararası konferans düzenledi.
KAZAKİSTAN’DA “TÜRKİSTAN, TÜRK DÜNYASI’NIN MANEVİ BAŞKENTİ” KONFERANSI DÜZENLENDİ
Yayın: 07 Haziran 2021 Bugün, GÜNDEM Google News

KAZAKİSTAN’DA “TÜRKİSTAN, TÜRK DÜNYASI’NIN MANEVİ BAŞKENTİ” KONFERANSI DÜZENLENDİ

Türkistan’da, Uluslararası Türk Akademisi ve Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi iş birliğinde “Türkistan, Türk Dünyasının Manevi Başkenti” konulu uluslararası konferans düzenledi.

Katılımcıların Hoca Ahmet Yesevi Türbesini ziyaretleriyle başlayan ve Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansa, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi Rektörü Janar Temirbekova, Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Özel Görevli Elçisi Ercan Mukaşev, Kazakistan Cumhuriyeti Enformasyon ve Toplumsal Kalkınma Bakanlığına bağlı Din İşleri Komitesi Başkanı Ercan Nükejanov, Türkiye Cumhuriyeti Almatı Baş Konsolosu Ali Rıza Akıncı, Bilge Türk Kültür Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı, Eski Vali Güngör Azim Tuna, Türkistan Bölge Valisi Yardımcısı Saken Kalmakanov, aydınlar ve tanınmış bilim insanları katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Elbaşı Nursultan Nazarbayev’in stratejik bakımdan kutsal Türkistan şehrinin gelişmesine büyük önem verdiğini kaydetti. Kıdırali, “Elbaşı’nın destekleriyle inşa edilen yeni başkent Nur Sultan şehri ülkemizin siyasi merkezi ise, Elbaşı’nın destekleriyle canlanarak gelişen Türkistan şehri, kardeşliğin sağlam birliğine ithaf edilen büyük bir anıt niteliğindedir” diye konuştu.

Etkinlikte konuşma yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, TÜRKSOY’un Türk kültür ve sanat hayatına kattığı marka projelerden biri olan, “Türk Dünyası Kültür Başkenti” uygulaması kapsamında 2017 yılında Türkistan’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilerek bu kutlu kervana dâhil edildiğini ve bu unvanı hakkıyla temsil eden Türkistan’ın başta açılış etkinlikleri olmak üzere çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Kültür Başkentliğinden sonra, 31 mart 2021 tarihinde Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Türkistan Gayriresmi Zirvesi’nde alınan kararla “Manevi Başkent” olarak tescil edilmesi ise Türksitan’ın geldiği nokta ve geleceğe dair verdiği umut bakımından son derece önemli olduğuna vurgu yapan Kaseinov, “2018 yılında Kazakistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Elbaşı Nursultan Nazarbayev Türkistan için “yüzyıllardır Kazak Hanlığının ve bütün Türk Dünyası’nın siyasi ve manevi hayatının kalbi” ifadesini kullanmıştı. Türkistan’ın bugünkü gelişim sürecine baktığımızda kültürel ve sanatsal çalışmaların yanı sıra çeşitli bilimsel toplantılara ev sahipliği yapıyor olması söz konusu ifadelerin ne kadar yerinde olduğunun kanıtıdır. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, Türkistan; Kazakistan ve bütün Türk Dünyası’nın parlayan yıldızı olarak ebediyyen Türk Dünyası’nın kalbi olmaya devam edecektir.” şeklinde konuştu.

Uluslararası Türk Akademisi’nin çalışmalarına da değinen Kaseinov, TÜRKSOY ile kesintisiz iş birliği içerisinde olan bu kuruluşun Türk Dünyası’nın tarihi, edebiyatı, dili ve arşivi açısından son derece önemli çalışmalara imza atan kurumlardan biri olduğunu belirtti.

Etkinlik kapsamında Karahanlılar döneminde (X. yüzyıl) kadim Türkçeye tercüme edilen ilk Kuran tercümesi kitabının tıpkıbasımının tanıtımı yapıldı. Tanıtımı yapılan kutsal kitap tercümesi tıpkıbasımlarının kurdelesini TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve Bilge Türk Kültür Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Güngör Azim Tuna kesti.

Uluslararası Türk Akademisi tarafından basılan bu özgün yayın, Türkçe Kuran tercümelerinin günümüze ulaşan en eski ve tam nüshasının tıpkıbasımıdır. Günümüzde bu elyazması eser, İstanbul’daki Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde muhafaza edilmekte. Türkistan coğrafyasında dünyaya gelip yetişen alimler için bilgi kaynağı görevini üstlenen söz konusu bin yıllık miras, Türkoloji, dil ve din konularına ilgi duyan bilim insanları ve araştırmacılar için artık tıpkıbasım şeklinde ulaşılabilir bir kaynağa dönüşerek ilk defa yayınlanmaktadır.

Kaynak:https://www.turksoy.org/tr/news/2021/05/28/kazakistan-da-turkistan-turk-dunyasi-nin-manevi-baskenti-konferansi-duzenlendi

Son Güncelleme: 07 Haziran 2021