Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ağrı °C

İlham Aliyev Hankendi’de Nevruz şenlik ateşini yaktı

İlham Aliyev Hankendi’de Nevruz şenlik ateşini yaktı
REKLAM ALANI
22.03.2024
A+
A-

İlham Aliyev Hankendi’de Nevruz şenlik ateşini yaktı
2024,

İlham Aliyev Hankendi’de Nevruz şenlik ateşini yaktı

 

 

 

 

18 Mart’ta Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Hankendi şehrinde Nevruz şenlik ateşini yaktı.

Devletimizin başkanı Azerbaycan halkının Nevruz bayramını tebrik etti.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i tebrik ediyorum

– Sevgili kardeşlerim.

Yaklaşan Nevruz Bayramınızı yürekten kutluyorum.

Kurtarılmış Karabağ topraklarında dördüncü kez bayram ateşinin başında kalıyorum. 2021’de Şuşa’da, 2022’de Sugovuşan’da, geçen yıl Taliş köyünde ve bu kez Hankendi şehrinde. Bu büyük bir mutluluk. Altı ay önce bir günden az süren terörle mücadele operasyonu sonucunda egemenliğimizi tam olarak yeniden sağladık ve bugün Azerbaycan topraklarında ülkemizin toprak bütünlüğü tam olarak sağlanmıştır.

İkinci Karabağ Savaşı sırasında ve terörle mücadele operasyonu sonucunda büyük kahramanlıklar gösterdik. Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin! Şehitlerimizin, yiğit askerlerimizin ve subaylarımızın özverisi, profesyonelliği ve kahramanlıkları sonucunda bugün inşa ediyoruz, yaratıyoruz, bu topraklara hayat dönüyor. Kapsamlı inşaat çalışmaları yaparak eski yerleşimcileri ata topraklarına döndürmeyi zaten başardık ve bu süreç bu yıl da devam edecek.

Maalesef İkinci Karabağ Savaşı’nın sonuçları Ermenistan’a ders vermedi. Geçen seneki Nevruz bayram tebriklerimde bundan bahsetmiştim ve İkinci Karabağ Savaşı’ndaki yenilgilerinin kendilerine ders vermemesinden dolayı üzüntümü dile getirmiştim. Ders olsaydı terörle mücadele operasyonu yapılmasına gerek kalmazdı. Ermenistan, İkinci Karabağ Savaşı’ndan sonra aradan geçen üç yılda doğru bir karar vermemiş, yasadışı silahlı gruplarını sonsuza kadar topraklarımızda tutmak istiyordu ve sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ni yaşatmak istiyordu. o zamanlar yasa dışı olarak yaratılmıştı. Bütün bunlar uluslararası hukuka tamamen aykırıdır ve en önemlisi Azerbaycan halkının iradesine aykırıdır.

İkinci Karabağ Savaşı sonucunda Azerbaycan savaş alanındaki topraklarının çoğunu kurtardı. Ancak işgal sırasında birçok başkentten bize defalarca bu çatışmanın askeri bir çözümünün olmadığına dair sinyaller gönderildi. Her türlü çatışmanın askeri bir çözümü olduğunu kanıtladık. İşgalci devlet başka bir ülkenin topraklarını hukuka aykırı olarak işgal ediyorsa ve bu toprakları gönüllü olarak terk etmek istemiyorsa tek yol askeri yoldur. Uluslararası hukuk çerçevesinde toprak bütünlüğümüzü ve egemenliğimizi yeniden tesis ettik, BM Güvenlik Konseyi’nin savaş alanına ilişkin dört kararını da iade ettik.

Altı ay önce gerçekleştirilen başarılı terörle mücadele operasyonu, uluslararası hukukun ve Azerbaycan halkının yılmaz ruhunun bir kutlamasıdır. Ermenistan’ın arkasında herhangi bir güç dursa da yolumuzdan dönmeyeceğimizi, istediğimizi elde edeceğimizi bir kez daha gösterdik ve başardık.

Yirmi yıldır topraklarımızın kurtuluşuna hazırlanıyoruz. Birçok yönde planlı çalışmalar sürüyordu. Siyasi düzeyde Azerbaycan’ın dünyadaki konumu güçlendi, dostlarımızın sayısı büyük ölçüde arttı. Bizim inisiyatifimizle uluslararası kuruluşlar, çatışmaya ilişkin konumumuzu destekleyen ve uluslararası hukuka dayanan kararlar ve kararlar benimsemiş ve bu çatışmanın çözümü için hukuki ve siyasi bir temel oluşturmuştur. Ekonomik kalkınmayı başardık, ekonomik bağımsızlığımızı sağladık ve bugün ekonomik olarak ve elbette siyasi olarak kimseye bağımlı değiliz. Güçlü bir ekonomi, politikamızı siyasi düzeyde bağımsız olarak yürütmemize olanak sağladı. Bugün Azerbaycan, politikası tamamen bağımsız, ancak yalnızca ve yalnızca Azerbaycan halkının çıkarlarına ve iradesine dayanan dünyadaki ender ülkelerden biridir.

Elbette asıl görevimiz topraklarımızı işgalcilerden kurtarmaktı. Bu amaçla askeri gücümüzü arttırmak asli görevimizdir. Ordumuzun ve tüm Silahlı Kuvvetlerimizin muharebe kabiliyeti büyük ölçüde artmış, malzeme ve teknik teçhizat en üst seviyede çözülmüş, İkinci Karabağ savaşı ve terörle mücadele operasyonu da bunu tüm dünyaya göstermiştir. En önemlisi halkımıza sonsuz gurur kaynağı olacak, Azerbaycan halkının büyüklüğünü tüm dünyaya göstermiş böyle bir genç nesil yetişmiştir. Gençlerimiz vatanseverlik ruhuyla, milli ruhla yetiştiler, üç yıl önce toprağımızın kurtuluşu için ölmeye hazırdılar ve öleceklerdi. Tüm şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum! Savaş alanında tüm şehitlerimizin, Hocalı’nın masum kurbanlarının kanını aldık ve bununla gurur duyuyoruz. Biz de dahil olmak üzere her ülke, her millet bununla gurur duyabilir. Toprak bütünlüğümüzü, egemenliğimizi, uluslararası hukuku, ulusal onurumuzu yeniden tesis ettik ve bugün özgür bir halk olarak yaşıyor, inşa ediyoruz ve sonsuza kadar bu topraklarda yaşayacağız.

Uzun yıllar bu meydan ve bu bina bölücülerin yuvasıydı. Ermenistan tarafından finanse edilen ve silahlandırılan ayrılıkçılar aslında Ermeni ordusunun bir parçasıydı. İşte bu meydanda halkımıza karşı çirkin planlar hazırlanıyordu. Hocalı soykırımının yapılması emri bu binada verildi. Bugün bu meydanda duruyoruz. Bu meydana “Zafer Meydanı” adını verdiğimi, bundan sonra Zafer Meydanı olacağını değerli halkıma bildirmek isterim.

Hankendi, Panahali Han tarafından kurulan Azerbaycan’ın eski bir toprağıdır. Ama ne yazık ki geçen yüzyılın 20’li yıllarının başında burada hiçbir hukuki, siyasi ve demografik temeli olmayan özerk bir eyalet oluşturuldu ve ondan sonra halkımızın sorunları başladı. Sonuç olarak, geçen yüzyılın 80’li yılların sonlarında Ermenistan bize savaş ilan etti, bölücü güçleri destekledi, halkımıza karşı soykırım ve diğer kanlı suçlar işledi. Bu toprakları sonsuza kadar işgal altında tutabileceklerine inanıyorlardı. Bu konuda onlara destek veren dış güçler de, bugün de onlara destek veren dış güçler de bu kanlı sorumluluğu onlarla paylaşmaktadır. Bugün özgürleşmiş Karabağ’da başımızı dik tutarak yaşıyoruz. Bu yıl eski yerleşimciler Hankendi’ye ve Hocalı, Şuşa, Cebrail, Kelbecer gibi diğer şehirlere dönecek, yerleşimciler birçok köye dönecek ve hayat kaynamaya başlayacak.

Hankendi, Sovyet döneminde Azerbaycan bütçesi pahasına Azerbaycanlı mimarlar ve inşaatçılar tarafından inşa edildi. Bakın arkasındaki bina İl Parti Komitesi binasıydı. Bu binanın müellifi Azerbaycanlı mimar Hasan Mecidov’dur. Yanındaki bina ise 1970’li yıllarda yapılmış olup İl İcra Kurulu binasıydı. Bu binanın müellifi Azerbaycanlı mimar Nasrullah Kangarlı’dır. Bu bina o dönemde otel olarak yapılmıştı. Bundan sonra Ermeniler görünüşünü değiştirdi. Şimdi bu binanın eski yüzü kendisine iade ediliyor ve bu otelin yazarı Azerbaycanlı mimar Anvar Gasimzade’dir.

Tek başına bu örnekler bile, bu şehri ve eski Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi’ndeki tüm şehir ve köyleri inşa eden, yaratan, mimarisinin yazarları ve inşaat işlerine katılanların Azerbaycan halkının temsilcileri olduğunu gösteriyor. Bu yapılar bizim tarihi zenginliğimizdir. Korunuyorlar, korunacaklar ve gördüğünüz gibi şu anda büyük bir onarımdan geçiyorlar. Benim durduğum yere ayrılıkçılar sözde parlamento binası inşa etmişlerdi. Gördüğünüz gibi artık burada bina yok. Sanki bu bir hataymış gibi Şuşa’da inşaatına başlanan ikinci parlamento binasını yapmaya çalışıyorlardı ama teslim edemediler ve o bina yıkıldı. Beş yıldızlı otel “Şuşa” artık o binanın bulunduğu yerde bulunuyor. Eski parlamento binası da yıkılarak 26 Şubat’ta yıkım çalışmalarına başlandı.

26 Şubat’ta Hocalılılarla birlikte Hocalı anıt kompleksinin temelini attım. Burada bulunan hukuksuzca inşa edilen şeytan yuvası, tırnak yiyen parlamento binası ve yanındaki terör örgütünün binası, 26 Şubat’ta yıkılmaya başlandı ve yerle bir edildi. Ayrılıkçılardan eser yoktu. Nevruz ateşi de son temizliği yapıyor.

Değerli hemşehrilerim buradan halkımıza tebriklerimizi iletmek büyük bir mutluluk. İkinci Karabağ savaşının ardından hepimiz gururla yaşıyoruz. Adaleti yeniden tesis ettiğimiz, topraklarımızı işgalcilerden kurtardığımız, gücümüzü gösterdiğimiz için hepimiz gurur duyuyoruz ve bundan sonra herkes bizi hesaba katmalı, aksi takdirde kendisi pişman olacaktır.

Aziz milletimin yaklaşan bayramını bir kez daha en kalbi duygularımla kutluyor, Azerbaycan halkına sağlık ve yeni başarılar diliyorum. Karabağ Azerbaycan’dır!

Büyük video

 

 

 

 

Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/65376

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.