Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ağrı °C

Azerbaycan ve Türkiye Cumhurbaşkanları basına açıklamalarda bulundu

Azerbaycan ve Türkiye Cumhurbaşkanları basına açıklamalarda bulundu
REKLAM ALANI
19.02.2024
A+
A-

 

 

Azerbaycan ve Türkiye Cumhurbaşkanları basına açıklamalarda bulundu

2024,

 

 

 

 

Azerbaycan ve Türkiye Cumhurbaşkanları basına açıklamalarda bulundu

 

 

 

 

19 Şubat’ta Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara’da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

 

 

 

 

Önce Türkiye Cumhurbaşkanı konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması

– Sayın Başkanım, sevgili kardeşim.

Sayın bakanlar, değerli basın mensupları.

Sizleri en içten duygularla, saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

 

 

 

 

Sevgili kardeşim İlham Aliyev’i halkının büyük güveniyle beşinci kez Azerbaycan Cumhurbaşkanı seçilmesi vesilesiyle bir kez daha tebrik ediyorum.

 

 

 

 

Kardeşim İlham’ın cumhurbaşkanı seçildikten hemen sonra ilk resmi yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yapmasından büyük mutluluk duyuyorum.

 

 

 

 

Bildiğiniz gibi 7 Şubat’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Azerbaycan’ın tüm egemen topraklarında ilk kez yapılması nedeniyle tarihi bir öneme sahiptir. Seçim sonuçlarının Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine ve kardeş Azerbaycan halkına hayırlı olmasını diliyorum.

 

 

 

 

 

Ne yazık ki seçim arifesinde Azerbaycan bazı haksızlıklara maruz kaldı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi’nde Azerbaycan heyetinin bu yılki etkinliklere katılımının engellenmesi yönünde alınan kararları şiddetle protesto ettik. Meclisin çatışma değil, parlamenter demokrasiyi güçlendirecek bir diyalog platformu olmasının önemini vurgulamaya devam edeceğiz. Karar iptal edilene kadar Azerbaycan’a desteğimizi ve bu yöndeki çabalarımızı sürdüreceğiz.

Değerli medya temsilcileri, değerli kardeşimle yaptığımız görüşmelerde ikili ilişkilerimizi her yönüyle gözden geçirdik, bölgesel ve uluslararası konuları değerlendirdik.

Azerbaycan’la işbirliğimizin Milli Lider Haydar Aliyev’in vurguladığı “Tek millet, iki devlet” sloganı temelinde ilerlediğini görüyoruz. Toplam ticaret ciromuz geçen yıl ilk kez 7,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. 15 milyar dolar hedefimize ulaşmak için çabalarımızı artırmaya kararlıyız.

Kritik zorlukların yaşandığı bir dönemde, ülkelerimizin ulaştırma ve enerji alanlarındaki potansiyelini geliştirmemiz gerektiği açıktır. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı bunun en somut örneklerinden biridir. Bu hattan en iyi şekilde yararlanmak için restorasyon çalışmalarının hızla tamamlanması gerekiyor.

Geçtiğimiz yılın eylül ayında “Türk Kapısı” Nahçıvan’a yaptığım ziyarette Sayın Aliyev ile birlikte bu düşünceyle Kars-Nahçıvan demiryolu projesine ilişkin niyet protokolünü imzaladık.

TANAP’ın kapasitesinin artırılması ve Hazar doğalgazının Türkiye ve Avrupa’ya ulaştırılması bu doğrultuda önceliklerimiz arasında yer alıyor. Nahçıvan ziyaretim sırasında temelini attığımız Iğdır-Nahçıvan doğalgaz boru hattı projesiyle enerji iş birliğimizi yeni bir boyuta taşıdığımızı da hatırlatmak isterim.

 

 

 

 

Değerli basın mensupları, toplantılarımızda Güney Kafkasya’da barış ve istikrar için atılan adımları da ele aldık. Hiç şüphe yok ki Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barışın imzalanması bölgemizde ve dünyada barış, huzur ve istikrar için yeni bir umut kaynağı olacaktır. Bu süreçte Azerbaycan’la omuz omuza ilerliyoruz. Karabağ’da işgalin sona ermesiyle birlikte bölgemizde kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açılmıştır. Bu fırsat penceresinin kapanmaması çok önemli. Ermenistan’ın öngörüyle düşünmesi ve bu süreci stratejik bir bakış açısıyla değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum. Üçüncü tarafları süreci zehirlemek yerine yapıcı katkı sağlamaya davet ediyoruz. Birkaç gün önce iki ülke sınırında yaşanan olayların bir daha yaşanmamasını temenni ettiğimizi de bu vesileyle belirtmek isterim. Yaralı asker kardeşimize Azerbaycan Ordusuna geçmiş olsun diliyorum.

 

 

 

 

Görüşmelerimizde İsrail’in Gazze’de tüm insani değerleri ve uluslararası hukuku hiçe sayan katliamlarını ve bölgemizle ilgili diğer çıkar çatışmalarını da ele aldık.

Aile meclisimiz olan Türk Devletleri Teşkilatı’nda birliğimizin daha da kurulması ve güçlenmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Teşkilatımızın Olağanüstü Zirvesinin Temmuz ayında Türk dünyasının kültür başkenti Şuşa’da düzenlenmesinden dolayı özel memnuniyetimi ifade etmek isterim.

Önümüzdeki dönemde de kardeşlik hakkımız ve Şuşa Deklarasyonu’nda ortaya koyduğumuz ruhla Can Azerbaycan’la birlikte yürümeye devam edeceğiz.

 

 

 

 

Değerli kardeşimin şahsında, geçen yıl 6 Şubat depreminde milletimizle dayanışma gösteren tüm Azerbaycan halkına teşekkür ediyorum. Azerbaycan, diğer yardımların yanı sıra Kahramanmaraş’ta 320 hektarlık arazi üzerinde 1.000 konut ve 799 işyeri inşa ediyor. Geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş ziyaretimizde “Azerbaycan Bulvarı”nda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldık.

Konuşmamın sonunda değerli kardeşim Aliyev’e ziyaretinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Rabbim sevgimizi, kardeşliğimizi daim eylesin.

xxx

Daha sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in açıklaması

– Değerli kardeşim, Sayın Başkan, muhterem hanımlar ve beyler.

Sevgili kardeşim, bana gösterilen misafirperverlik ve davet için öncelikle sana minnettarım.

Bahsettiğiniz gibi cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ilk resmi ziyaretim kardeş ülkeye oluyor. Bu doğaldır, bu bir gelenektir. Atalarımızdan kalan tüm geleneklere bağlıyız. Bugün Türkiye-Azerbaycan birliği sadece bölge için değil, Avrasya için de önemli bir faktör haline geldi.

 

 

 

 

Türkiye’ye her geldiğimde kardeş ülkemizdeki büyük ölçekli kalkınma sürecini takip ediyorum. Bundan çok mutluyum ve sevgili kardeşimin çabaları sonucunda kardeş ülkenin yeni zirvelere ulaştığını bir kez daha görüyorum.

 

 

 

 

Türkiye bugün dünyada söz sahibidir. Sadece bizim bölgemizde değil, dünya genelinde pek çok konu Türkiye’nin tutumuna bağlı. Türkiye bölgemizde huzurun, barışın ve işbirliğinin garantörüdür. Türkiye’nin güçlü sanayi potansiyeli, güçlü ekonomisi ve askeri gücü, Türk dünyasına mensup herkesi mutlu ediyor. Azerbaycan kendi başarısı kadar sizin başarınızdan da elbette memnun. Kasım 2020’de İkinci Karabağ savaşı sona erdiğinde Azerbaycan işgal ettiği toprakların çoğunu özgürleştirdi ve Türkiye 44 gün boyunca yanımızdaydı. Sevgili Kardeşimin savaşın ilk saatlerindeki çok kesin ve kesin açıklamaları birçokları için ciddi bir mesajdı ve birçoğunun davaya müdahale etmesini engelledi. Azerbaycan yalnız değildir, Türkiye Azerbaycan’ın yanındadır. Bu siyasi ve manevi destek bize yetti ve 30 yıldır barışla çözemediğimiz tarihi meselemizi savaş alanında sadece 44 günde çözdük.

 

 

 

 

Azerbaycan halkı bu kardeşlik desteğini hiçbir zaman unutmayacaktır. Bugün sohbette, bundan önce de Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin kardeşlik ilişkileri olduğunu söyledim. Ancak İkinci Karabağ Savaşı’ndan sonra bize verilen destek bu ilişkileri yeni bir boyuta taşıdı. Bugün İttifak Bildirgesi’ne dayanarak her konuda bir aradayız, bir noktaya vuruyoruz. Gücümüze güç katıyoruz ve elbette Türk dünyasının birliği, ortak kökene sahip halkların birliği, Türk Devletleri Teşkilatı’nın her bir üyesini güçlendirecektir. Bugün bu konuyla ilgili geniş bir tartışma yapıldı. Türk Devletleri Teşkilatı’nın Şuşa’da gerçekleştirilecek gayrı resmi Zirve toplantısı, Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi bu yılın Temmuz ayında gerçekleştirilecektir. Aynı zamanda gözlemci statüsündeki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının da davetim üzerine bu toplantıya katılacak olması, ortak çalışmamıza, Türk milletinin birliği çalışmalarına güçlü bir ivme daha kazandıracaktır. halklar.

Sayın Cumhurbaşkanımız birlikte hayata geçirdiğimiz pek çok proje olduğunu söyledi. Ulaştırma ve enerji projeleri zaten sınırlarımızın ötesinde önemli bir rol oynuyor. Enerji ve ulaştırma güvenliği günümüzde dünya gündeminin ön sıralarında yer alan konulardır. Ticaret ciromuzun hızla büyüyerek rekor seviyeye ulaşmasından elbette çok memnunuz. 7,5 milyar dolar. Bundan 5-6 yıl önce ticaret cirosunun bu kadar artacağını hayal edemezdik ama gerçek bu. Geçmişte ortak hedefler belirledik ve şimdi onlara doğru ilerliyoruz.

 

 

 

 

Geçen yıl Azerbaycan’dan Türkiye’ye 9 milyar metreküp doğalgaz ihraç edildi. Varılan anlaşmalara göre, kıtanın birçok ülkesi için enerji güvenliği açısından önemli bir konu olan, Türkiye’den Avrupa’ya giden doğal gaz da dahil olmak üzere gaz hacminin artırılması planlanıyor.

Aynı sahneyi ulaşımda da görüyoruz. Yük hacminin 1 milyon tondan 5 milyon tona çıkarılması için Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun bu yılın ortasında tam olarak devreye alınması gerekiyor.

 

 

 

İşbirliğimizin önemli yönlerinden biri askeri alanda işbirliğidir. Ordularımız yumruk demek, hem Türkiye’de hem de Azerbaycan’da her yıl en az 10 askeri tatbikat yapılıyor ve böylece askeri gücümüz daha da artıyor. İkinci Karabağ savaşı ve bundan tam 5 ay sonra gerçekleştirdiğimiz terörle mücadele operasyonu, Azerbaycan’da Türk Ordusu modelinin artık tam anlamıyla yerleşmiş olduğunu bir kez daha gösterdi. Karabağ’daki terörle mücadele operasyonu ülkemizin egemenliğini tam olarak teyit etmiştir, Azerbaycan topraklarında bölücü, bölücü güçlere yer yoktur ve olmayacaktır.

 

 

 

 

 

Bugün elbette savunma sanayi alanında yeni fırsatlar açıldı. Bu konuda geniş tartışmalar yapıldı. Ortak üretime yönelik somut planlarımız var. Muhtemelen bu planlar hayata geçtiğinde kamuoyu da bundan haberdar olacak.

Bugün eğitim alanında önemli bir anlaşma imzalandı. Bu ileriye dönük bir girişimdir. Çünkü genç neslimiz hem Türkiye’de hem de Azerbaycan’da kardeşlik, ittifak, ortak değerler esasına göre eğitilmeli, milli ve manevi değerlerimize bağlı, dış etkilerden uzak, bilgili, eğitimli ve vatansever olmalıdır. insanlar. Bugün Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin kurulması sadece bir eğitim meselesi değildir. Bu da birliğimizin bir başka sembolüdür. Eminim ki yakın gelecekte bu üniversite sadece Azerbaycan’ın değil, bölgenin de önde gelen üniversitelerinden biri haline gelecektir.

 

 

 

 

Sevgili kardeşim, misafirperverliğiniz için bir kez daha teşekkür ediyorum ve bu fırsatı değerlendirerek sizi tekrar Azerbaycan’a davet etmek istiyorum. Teşekkür ederim.

 

 

 

Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/64295

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.