Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ağrı °C

Azerbaycan ve Kongo Cumhurbaşkanları basına açıklamalarda bulundu

Azerbaycan ve Kongo Cumhurbaşkanları basına açıklamalarda bulundu
REKLAM ALANI
06.04.2024
A+
A-

Azerbaycan ve Kongo Cumhurbaşkanları basına açıklamalarda bulundu

2024,

 

 

 

 

Azerbaycan ve Kongo Cumhurbaşkanları basına açıklamalarda bulundu

4 Nisan’da Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sasso-Nguesso basına açıklamalarda bulundu.

Önce Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in açıklaması

– Sayın Sayın Başkan.

Değerli konuklar, bayanlar ve baylar.

Sayın Cumhurbaşkanım, öncelikle size bir kez daha samimiyetle hoş geldiniz diyorum, Azerbaycan’a hoş geldiniz. Ziyaretiniz tarihi bir ziyarettir. Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ilk kez Azerbaycan’a resmi bir ziyarette bulunuyor. Gezinin oldukça güzel sonuçlar doğuracağını şimdiden söylemek mümkün.

Az önce bir İşbirliği Bildirgesi imzaladık. Bu, işbirliğimizin perspektiflerini belirleyecek çok önemli ve anlamlı bir belgedir. Kongo ile Azerbaycan arasında güçlü dostluk ilişkilerinin kurulacağına eminim.

Bugün hem birebir görüşmede hem de heyetlerin katılımıyla yapılan toplantıda pek çok önemli konu görüşüldü ve fikir birliği sağlandı. Siyasi ilişkilerimizin başarıyla gelişmeye devam edeceğinden kimsenin şüphesi yok ve bugün imzalanan İşbirliği Bildirgesi de bunu bir kez daha teyit ediyor.

Başta BM ve Bağlantısızlar Hareketi olmak üzere uluslararası kuruluşlar çerçevesinde karşılıklı desteğe dayalı ortak faaliyetlerimize devam edeceğiz. Bu yılın Ocak ayına kadar 4 yıl boyunca Bağlantısızlar Hareketi’ne başarıyla başkanlık eden Azerbaycan, Kongo’nun desteğini her zaman hissetti. Kongo girişimlerimizi her zaman destekledi ve bunun sonucunda Başkanlığımız döneminde Bağlantısızlar Hareketi’nin kurumsal gelişimi sağlandı. Cumhurbaşkanlığımız döneminde Meclis Ağı, Gençlik ve Kadın platformları oluşturuldu. Bağlantısızlar Hareketi bugün eski zamanlara göre daha güçlü bir örgüttür. Bu örgütün küresel ölçekte ve dünyada yaşanan süreçlerde oynadığı rolün artırılmasının hepimizin çıkarına olduğunu düşünüyorum. Bağlantısızlar Hareketi, 121 üyesiyle BM’den sonra ikinci büyük örgüttür. Bu kurumun ve bu hareketin gelecekteki gelişimi konusunda geniş bir görüş alışverişinde bulunduk.

Bağlantısızlar Hareketi’nin başkanlığı döneminde de yeni sömürgeciliğe karşı mücadele konularının önceliklerimiz arasında olduğunu ve bugün de bu durumun devam ettiğini belirtmeliyim. Dış politikamızın yönleri arasında bu alan özel bir öneme sahiptir. Bir süre önce Azerbaycan’da Bakü İnisiyatif Grubu kuruldu. Uluslararası bir kurumdur. Bu kurumun temel amacı sömürgeciliğin yeni tezahürlerine, yani sömürgeciliğe karşı mücadele etmek ve günümüzde sömürgecilikten muzdarip olan halklara destek olmak, bu halkların hukuki zeminde özgürlüğe kavuşmalarını sağlamaktır. Bakü İnisiyatif Grubu bugün dünya çapında büyük saygı duyulan bir kuruluştur ve bir kez daha söylüyorum ki, bu kuruluşun sonuçları ortadadır.

Bugün elbette ekonomik alanda da iş birliği konusunda geniş görüş alışverişinde bulunduk. Heyet üyelerine özel görevler verildi. Azerbaycan, başta tarım alanı olmak üzere Kongo’da birçok yatırım projesine katılmayı planlıyor. Yenilenebilir enerji, enerji, madencilik ve diğer alanlarda işbirliği için büyük umutlar var. Bugün bir görüşme yapıldı, konuyla ilgili talimatlar verildi, önümüzdeki aylarda temsilcilerimizin birbirleriyle yakın temas halinde olacağına eminim.

Şunu da belirtmeliyim ki, resmi ziyaretin arifesinde gezinin iyi hazırlanması ve iyi sonuçlara ulaşılması amacıyla Kongo’dan Azerbaycan’a, Azerbaycan’dan Kongo’ya heyetlerin ziyaretleri de düzenlendi. Bu ziyaretler aynı zamanda stratejik işbirliğimizin çok iyi bir temele dayandığını da gösterdi.

Bugün bir konu tartışıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sovyet döneminde Azerbaycan’daki yüksek okullarda Kongolu öğrencilerin eğitim gördüğünü hatırlatarak, biz bu geleneği yeniden canlandırmak istiyoruz ve bununla ilgili talimatlar verildi.

Kısaca bu gezinin tarihi bir gezi olduğunu söylerken, sadece ilk gezi olması nedeniyle değil. İçerik ve öz açısından bu gezinin tarihi bir gezi olarak adlandırılabileceğini düşünüyorum. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açılıyor. Siyasi irademizi gösterdik ve varılan tüm anlaşmalara ortak çabalarla ulaşacağımıza eminim.

Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızı COP29 etkinliğine katılmaya davet ettim, heyet üyelerine de bu konuda ciddi iş birliği kurmaları yönünde talimat verildi. Azerbaycan, COP29’un başkanı olarak bu etkinliğe ciddi bir şekilde hazırlanıyor ve Kongo ile hem ikili hem de çok taraflı formatta işbirliği yapılmasının uygun olabileceğini düşünüyorum.

Sayın Cumhurbaşkanım bir kez daha Azerbaycan’a hoş geldiniz. Halkınıza sağlık, refah ve refah diliyorum. Teşekkür ederim.

XXX

Ardından Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı bir açıklama yaptı.

Başkan Denis Sassu-Nguesso’nun açıklaması

– Bay Baskan.

Değerli arkadaşlar, medya temsilcileri.

Sayın Cumhurbaşkanımız biraz önce tarihi anlardan bahsetti, gerçek de bu. Azerbaycan-Kongo ilişkilerinde tarihi anlar yaşıyoruz. Bizi davet ettiği ve bu resmi ziyareti gerçeğe dönüştürecek koşulları yarattığı için Sayın Cumhurbaşkanımıza içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. Bu gezi bize bu ülkenin güzelliğini, ekonomik gelişimini, Bakü şehrinin güzelliğini görme fırsatı verdi. Sayın Başkan, bu davetiniz için size teşekkür etmek istiyorum.

Cumhurbaşkanı bize Kongo ile Azerbaycan arasında her alanda işbirliğinin bu harika sayfasını oluşturma fırsatını verdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın kısa bir süre önce yaptığımız görüşmelerin bazı yönlerini çok iyi açıkladığı kanaatindeyim. Bağlantısızlar Hareketi başkanlığı sırasında Sayın Başkanımızın liderliğini özellikle memnuniyetle karşıladığımızı eklemek isterim. Ayrıca, Azerbaycan’ın COP29’a ev sahipliği yapacak olması nedeniyle, Azerbaycan’ın yakın zamanda zorlu mücadelelerin verildiği bir diğer alan olan iklim değişikliğinde oynayacağı rolü de memnuniyetle karşılıyoruz. Ülkelerimiz arasında halihazırda kurulmuş olan ilişkileri memnuniyetle karşılıyoruz ve Azerbaycan’ın COP29 hazırlıklarının bir parçası olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Azerbaycanlı yetkilileri iklim değişikliğiyle mücadelede ülkemizin yanında olmaya davet ettik. Kongo’nun Brazzaville kentinde düzenlediğimiz, dünyanın en büyük üç tropik orman havzası Amazonia, Güneydoğu Asya’daki Borneo Mekong ve Kongo Havzası zirvesinde takip ettiğimiz hedefleri Cumhurbaşkanı’na aktardık. Bu zirve geçen ekim ayında yapıldı ve biz bu zirvenin başarısı hakkında ancak Cumhurbaşkanına bilgi verebiliriz. Ondan ancak zirvenin sonuçlarını dikkate almasını isteyebiliriz çünkü bu yıl Azerbaycan COP29’a ev sahipliği yapacak.

Ayrıca bu yıl 2-3 Temmuz’da Brazzaville’de düzenlenecek olan Afrika ve Küresel Ağaçlandırma On Yılı etkinliğini de haber yapmıştık. Bu, Kongo’nun Şarm El-Şeyh’te düzenlenen COP sırasında ortaya attığı bir girişimdir. Afrika ve Küresel Ağaçlandırma On Yılı fikrini ortaya attık. Afrika Birliği, BM ve Kongo bu fikri somutlaştırmak ve bu projeyi hayata geçirmek için bir konferans düzenleyecek. COP29’un organizasyonunda yer alan Azerbaycanlı yetkilileri bu fikri hayata geçirmek ve ardından New York’taki BM Genel Kurulunun bir sonraki oturumunda kabul etmek üzere Temmuz ayında bize katılmaya davet ettik.

Başkan, diğer işbirliği konularına da değindi. İki ülkenin hidrokarbon, tarım, madencilik, bilişim ve yenilenebilir enerji alanlarında önemli potansiyele sahip olduğu kaydedildi. Ülkelerimiz arasındaki bu iş birliğini adı geçen tüm sektörlerde geliştirmeyi taahhüt ettik. Cumhurbaşkanımız ayrıca temsilcilerimize bu projelerin sonuçlandırılması için birlikte çalışma talimatı verdiğimizi söyledi. Görüşmelerimizin sonuçlarından oldukça memnunuz. Burada bize gösterilen sıcak ve samimi karşılamadan dolayı çok mutluyuz.

Burada ülkelerimiz arasındaki işbirliği yönünde çok güzel bir adım attığımıza ve mutlaka kazanacağımıza inanıyoruz, düşünüyoruz. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımızdan Kongo’ya dostane bir ziyarette bulunarak bizi onurlandırmasını rica ettim. Kendisine davetiye göndereceğim ve Cumhurbaşkanımızı ülkemizde ağırlamaktan onur duyacağız. Bu da başka bir tarihi olay olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın ülkemizi ziyareti verimli işbirliğimizin bir sonraki adımı olacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımıza tarafımızdan iletilen tüm taleplere olumlu yanıt verdiği için şükranlarımı sunuyorum. Gerek BM bünyesinde, gerek Bağlantısızlar Hareketi çerçevesinde, gerekse başka alanlarda uluslararası düzeyde birlikte mücadele edeceğimizi duyurmak istiyorum. Çünkü sohbetimiz sırasında fikirlerimizin üst düzeyde örtüştüğünü gördük. Cumhurbaşkanımızın ve benim imzaladığım deklarasyon önemli bir kilometre taşıdır. Bu durumun önümüzdeki aylarda ve yıllarda ülkelerimiz arasında her alanda yapılacak faaliyetlere yön vereceğini düşünüyorum.

Son olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza bu resepsiyondan ve toplantılarımızın başarısından dolayı teşekkür ediyorum.

Büyük video

 

 

 

 

 

Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/65447

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.