“Avrupa Birliği’nin artık ülkemizle ilişkilerine stratejik bir bakış açısıyla yaklaşması gerekiyor”
“Avrupa Birliği’nin artık ülkemizle ilişkilerine stratejik bir bakış açısıyla yaklaşması gerekiyor”
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İspanya Hükûmet Başkanı Pedro Sanchez ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Türkiye olarak olumlu gündemin hayata geçirilmesi maksadıyla diyalog ve diplomasiden yana ilkeli tutumumuzu ve çabalarımızı ortaya koyduk. Avrupa Birliği’nin artık ülkemizle ilişkilerine stratejik bir bakış açısıyla yaklaşması ve somut adımlar atması gerekiyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Hükûmet Başkanı Pedro Sanchez Perez-Castejon, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşen baş başa görüşmelerinin ve Hükûmetlerarası Zirve Oturumu’nun ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2009 yılından itibaren gerçekleştirilen Hükûmetlerarası Zirve Toplantılarının, iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı en üst düzey platformu oluşturduğunu belirterek, “Bugünkü Zirve’yle ilişkilerimizi bundan böyle ‘kapsamlı ortaklık’ olarak tanımlamaya karar verdik. Ayrıca, bir ‘Zirve Takip Mekanizması’ kurarak hem kararlaştırdığımız hususların hayata geçirilmesini yakın takip altına aldık hem de atacağımız yeni adımları planlamak için bir çerçeve oluşturduk” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgınının olumsuz etkilerine rağmen, İspanya ile ikili ticaret hacminin şimdiden bir önceki senenin rakamlarını yakaladığını kaydetti.
“TÜRKİYE VE İSPANYA DÜZENSİZ GÖÇ KONUSUNDA ÖNEMLİ YÜK ÜSTLENMİŞ DURUMDADIR”
İspanya Hükûmet Başkanı Pedro Sanchez ile Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini de değerlendirdiklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “İspanya’nın, Türkiye-Birlik ilişkilerinin geliştirilmesine dair bugüne kadar verdiği destek için kendisine teşekkür ettim. Türkiye olarak olumlu gündemin hayata geçirilmesi maksadıyla diyalog ve diplomasiden yana ilkeli tutumumuzu ve çabalarımızı ortaya koyduk. Avrupa Birliği’nin artık ülkemizle ilişkilerine stratejik bir bakış açısıyla yaklaşması ve somut adımlar atması gerekiyor. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vatandaşlarımıza vize muafiyeti tanınması çalışmalarına bir an önce başlanmalıdır. Birkaç üye ülkenin küçük hesaplarının Avrupa Birliği’ni ve NATO- Avrupa Birliği ilişkilerini zayıflatmasına izin verilmemelidir. Avrupa ve NATO’nun sınırlarını koruyan Türkiye ve İspanya, düzensiz göç konusunda önemli yük üstlenmiş durumdadır. Bu külfetin adil paylaşımı için ortak politikalar üretilmesi zaruretini bu vesileyle bir kez daha vurgulamak istiyorum. İspanya’nın, bugüne kadarki kıymetli desteklerini sürdürmesinin tüm taraflar bakımından faydalı olacağına inanıyorum.”
Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/133544/-avrupa-birligi-nin-artik-ulkemizle-iliskilerine-stratejik-bir-bakis-acisiyla-yaklasmasi-gerekiyor-