Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ağrı °C

“Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğimizi her platformda dile getiriyoruz”

“Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğimizi her platformda dile getiriyoruz”
REKLAM ALANI
03.02.2022
A+
A-

“Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğimizi her platformda dile getiriyoruz”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesi düzenlediği basın toplantısında, “Stratejik ortağımız ve komşumuz Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğimizi her platformda dile getiriyoruz. Biz de bir Karadeniz ülkesi olarak bölgede barışı hâkim kılmak için tüm tarafları itidalli olmaya ve diyaloğa davet ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin davetine icabetle, Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi’nin onuncu toplantısı nedeniyle Kiev’e hareket edeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün aynı zamanda Ukrayna’yla tesis ettiğimiz diplomatik ilişkilerin 30. yıl dönümüdür. Dolayısıyla, bu ziyaretimiz bizim için ayrı bir anlam ve önem taşıyor. Sayın Zelenskiy’le baş başa görüşmemizin ardından, Konsey Toplantımıza başkanlık edeceğiz” dedi.

Görüşmelerde ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla gözden geçirileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ortak gündemimizde yer alan önemli bölgesel ve uluslararası konularda da fikir teatisinde bulunacağız. Muhtelif alanlarda anlaşmalara imza atarak ilişkilerimizin ahdi zeminini daha da güçlendireceğiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’yla ilişkilerde son yıllarda özellikle ticaret, yatırımlar, turizm ve savunma sanayii gibi alanlarda ciddi mesafeler kat edildiğini belirterek, şunları kaydetti: “Salgına rağmen, geçtiğimiz sene 2 milyonu aşkın Ukraynalı dostumuzu Türkiye’de misafir ederek, yeni bir rekora imza attık. İkili ticaret hacmimiz de 2020 yılına kıyasla yaklaşık yüzde 60 artarak 7,5 milyar dolara ulaştı. 10 milyar dolarlık hedefimize varma yolunda kararlı adımlarla ilerliyoruz. Ziyaretim vesilesiyle imzalayacağımız Serbest Ticaret Anlaşması’nın, bu hedefe bizi kısa zamanda ulaştıracağına inanıyorum.”

“BÖLGEDE BARIŞI HÂKİM KILMAK İÇİN TÜM TARAFLARI İTİDALLİ OLMAYA VE DİYALOĞA DAVET EDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’nın karşı karşıya kaldığı meydan okumaları ve bölgede yaşanan gerilimi de yakından takip ettiklerini vurguladı ve “Stratejik ortağımız ve komşumuz Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğimizi her platformda dile getiriyoruz. Biz de bir Karadeniz ülkesi olarak bölgede barışı hâkim kılmak için tüm tarafları itidalli olmaya ve diyaloğa davet ediyoruz. İhtilafın barışçı yöntemlerle ve uluslararası hukuk temelinde çözülmesi gerektiği aşikârdır. Bölgemizde barış ve güven ortamının tesisi amacıyla üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha vurguluyorum” şeklinde konuştu.

“Ukrayna’yla ilişkilerimizin ana unsurlarından olan Kırım Tatarları başta olmak üzere soydaşlarımızın durumuna özel ihtimam gösteriyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kiev’de yapacağımız görüşmelerin gündeminde her zamanki gibi bu konu da üst sıralarda yer alacaktır. Kiev’deki temaslarımızın, Ukrayna’yla ilişkilerimizin güçlenmesine önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum. Görüşmelerimizin ülkemiz ve bölgemiz için hayırlı neticelere vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda vatandaşların mübarek üç aylarınızı tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu bereketli günlerin milletimize, İslam Âlemine ve tüm insanlığa barış, huzur ve esenlik getirmesini diliyorum. Üç ayların ilk Cuma gecesi olan bugün, inşallah Regaip gecesini de idrak edeceğiz. Rabbim, bizlere Leyle-i Regaib’in bereketinden, feyzinden, kalplerimizi arındıran rahmetinden istifade etmeyi nasip eylesin diyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

RUSYA DEVLET BAŞKANI VLADİMİR PUTİN’İN TÜRKİYE ZİYARETİ

“Türkiye’nin Ukrayna ziyaretinde dünyaya hangi mesajlar verilecek? Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti tarihi netleşti mi?” soruları üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Bugün Sayın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşmemizi yapacağız, ardından da Çin ziyaretinden sonra Sayın Putin Türkiye ziyaretini gerçekleştireceğinin bilgisini bizlere vermişti. Bu iki ziyareti yapmadan, onlarla bu görüşmeleri gerçekleştirmeden, hangi taşı nereye koyacağımızı düşünmek doğru olmaz. Ama bu görüşmeleri yaptıktan sonra neyi nereye oturtacağımızı ve bu bölgenin önemli bir ülkesi olarak Rusya ile Ukrayna arasındaki olumsuz gelişmeleri görmek, yaşamak bizler için doğru bir gelişme değil.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki sıkıntılı dönemin başarıyla atlatılmasını dileyerek, “Zira bu ülkelerin temsilcileri ‘Ukrayna için bir işgal söz konusu değildir’, ‘savaştan yana değiliz’ buna benzer ifadeleri kullanıyorlar. Biz de zaten benzer şeyleri söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kabil Havalimanı’nın güvenliği konusunda Türkiye-Katar anlaştı. Süreçte son durum nedir?” sorusunu, şöyle cevapladı: “Şu anda Taliban’ın kendi içerisinde bir yeknesaklığı yok. Maalesef nerede, neyi, nasıl ifade edeceklerini, bu konuda ne gibi bir tavır takınacaklarını belirlemiş değiller. Bu son gelişmede malum, Kabil Havalimanı’na bir 777 uçağının inmesi ve bu uçağın içerisinde de maalesef Taliban’ın kabul etmeyeceği şekilde birçok yolcu bulunması bu süreci biraz olumsuz etkiledi. Biz bu işin olumlu şekilde gelişmesi halinde Katar ile buradaki desteğimizi sürdüreceğiz. Kabil Havalimanı’nı da bu şekilde ele almak suretiyle bu süreci işletelim istiyoruz. Görüşmelerimiz iki ülke arasında devam ediyor. Temennim odur ki bunu başarıyla bitirir ve bir sonuca ulaştırırız.”

Bir gazetecinin, “İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un ziyaret tarihi netleşti mi? Ziyaret öncesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için atılması muhtemel başka adımlar var mı?” sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mart ayının ortalarında bu ziyaret gerçekleşecek. Bu ziyaretle beraber ikili ilişkilerimizi, geleceğe yönelik çok daha fazla bir zemine olumlu istikamette oturtmanın gayreti içerisinde olacağız. Bizim bu yaklaşımımız aynı şekilde İsrail tarafından da mevcuttur. Belki de Sayın Herzog’un gelmesinden önce onların özel temsilcilerinin bize geldiği gibi, biz de özel temsilcimizi İsrail’e göndermek suretiyle ön çalışmayı arkadaşlarımız yapacaklar. Buna göre de süreci başlatacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dün Avrupa Konseyi’nde, Osman Kavala dosyasıyla ilgili oylama gerçekleştirildi. Dosyanın AİHM’e intikal süreci resmen başlatıldı. AİHM’den ihlal kararı gelirse Türkiye’ye yönelik yaptırım söz konusu olacak, süreci nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna da şu cevabı verdi: “Özellikle Türkiye’nin başta ilk derece mahkemeleri olmak üzere açık ve net söylüyorum; bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız. Şu anda bizim mahkemelerimizin de bu konuda vermiş olduğu bir karar var. Bu konuda AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi bu konuda ne demiş bu da bizi çok ilgilendirmiyor. Çünkü biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını bekliyoruz, bu saygıyı duymayanlara da kusura bakmasınlar bizim saygımız olmayacaktır.”

“MAZLUMLARIN YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yunanistan’ın düzensiz göçmenlere karşı uluslararası hukuka aykırı davranışları sürüyor. Türkiye bu durumu her defasında vurguluyor ama hem AB hem de dünya sessizliğini koruyor. İlerleyen dönemde bu konuda adım atılması gündemde mi?” sorusunu, şöyle cevapladı: “Her şeyden önce 12 insanı dondurarak ölümüne seyirci kalmak yenilir yutulur bir şey değil. Yunanistan’ın bu alışılmış tavrını ilk defa yaşamıyoruz. Botları şişlenerek ölüme mahkûm edilen nice insanlar oldu bugüne kadar. Botların batırılması, insanların ölüme mahkûm edilmesi Yunanistan’ın insanlara yönelik alışılmış tavrının ne olduğunu göstermesi bakımından çok önemli. Maalesef Yunan medeniyetinin adeta bir göstergesiymiş gibi bir yapı var. Bu konuyla ilgili bugüne kadar Avrupa Birliği hep sessiz kalmıştır, dünya sessiz kalmıştır. Bundan önceki adetlerini değiştireceklerine ben hiç ihtimal vermiyorum. Uydurdukları Frontex var hiçbir işe yaramaz, sadece Yunanistan’a destek vermekten öte hiçbir varlıkları yok. Şimdi de işte 12 insanı donmak suretiyle ölümlerine seyirci kaldılar. Bizler de bütün bunların karşısında yaptığımız çekimleri, her şeyi hangi ülkenin lideriyle görüşürsek onların önüne koyacağız ve bu mücadelemizi dünyanın gözü önünde sürdüreceğiz, çünkü insanlığın ölümüne seyirci olanlara karşı bizim de tam aksine bir vazifemizdir. Bu vazifemizi de en güzel şekliyle yerine getireceğiz. Mazlumların yanında olmayı sürdüreceğiz, bunu insani ve İslami görev olarak telakki ediyoruz.”

Tüm Haberler

 

KAYNAK:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/135583/-ukrayna-nin-toprak-butunlugunu-ve-egemenligini-destekledigimizi-her-platformda-dile-getiriyoruz-

REKLAM ALANI