Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ağrı °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Türkiye-Azerbaycan birliği bölgede önemli bir faktördür” – ÖZEL

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Türkiye-Azerbaycan birliği bölgede önemli bir faktördür” – ÖZEL
REKLAM ALANI
24.10.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Türkiye-Azerbaycan birliği bölgede önemli bir faktördür” – Diye tarihe not düştü.

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Evet, geçen haftaya uluslararası öneme sahip bir etkinlik olan Zengilan Havalimanı’nın açılışıyla başladık. Dolayısıyla Zengilan Havalimanı’nın açılması ülkemizin hayatında önemli bir olaydır, çünkü havalimanının açılması Karabağ ve Doğu Zengezur için çok önemlidir. Muzaffer Azerbaycan Ordusu Zengilan şehrini 2 yıl önce işgalden kurtardı, iki yıl sonra aynı gün Türkiye Cumhurbaşkanının Azerbaycan, Zengilan ve Cebrail’de bulunmasının özel bir anlamı olduğunu belirtmek isterim. İki yıl öncesine bakalım; Böylece Zengila’nın kurtarılmasından birkaç gün sonra, Gubadlı Ermeni işgalinden kurtuldu ve Azerbaycan Ordusu’nun bir grubu Laçın yönünde, diğer grup Şuşa’ya doğru ilerlemeye başladı. Kuşkusuz, zaptedilemez bir kale olarak kabul edilen Şuşa, 8 Kasım’da Ermeni işgalinden kurtarıldı, Şuşa Kalesi’nde Azerbaycan bayrağı çekildi ve ardından Ermenistan teslim oldu. Yaşananların hepsi bizim şanlı tarihimizdir. 2. Karabağ savaşının ilk saatlerinden itibaren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan’a desteğini dile getirdi. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece Azerbaycan’ın değil, Türkiye’nin de Azerbaycan’ın yanında olduğunu ifade etti.

Elbette bu siyasi ve manevi destek savaşın son gününe kadar devam etti ve ordumuza tükenmez bir canlanma sağladı. Evet, bu Türkiye-Azerbaycan birlik ve kardeşliğinin zaferidir. 2. Karabağ savaşı ve savaş sonrası dönem bu birliği daha da güçlendirdi. Şuşa Deklarasyonu tek kelime etmeden Türkiye ve Azerbaycan’ı resmen müttefik yaptı. Her alanda müttefik olduk. Bugün Türkiye-Azerbaycan birliği bölgede çok önemli bir faktördür. Bu aynı zamanda bir barış ve istikrar faktörüdür. Ülkelerimiz arasında yüzlerce yıldır devam eden dostluk ve kardeşlik, Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde bugün de başarıyla sürdürülmektedir.

2. Karabağ savaşından sonra Türkiye-Azerbaycan kardeşliği ve birliğinin daha da yükseldiğini belirtelim. Evet, Azerbaycan ve Türkiye bayrakları birlikte dalgalanıyor. Bunlar yürekten gelen duygulardır, bu atalarımızın bizlere mirasıdır ve bu çağımızın talebidir. Ve elbette, bugün Türkiye-Azerbaycan birliği, restore edilmiş Karabağ ve Zengezur’da da görülmektedir. Büyük ölçekli restorasyon ve inşaat çalışmaları devam etmektedir.

Bölgenin ilk özel yatırımı olan “Dost Agropark” da iki kardeş devletin ortak faaliyetlerine güzel bir örnektir.” – Dedi.

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Bugün Türkiye firmaları inşaat ve yol yapım işlerinde bizimle birlikte çalışıyor. Türkiye şirketleri kısa sürede büyük işler başardı. Karayolları ve demiryollarının yanı sıra 33 tünel inşaatı planlanmaktadır. İşgal sırasında, Ermeniler bütün şehirlerimizi ve köylerimizi yerle bir etmişler. Sadece yıkılan binalar kalmış. Bu yıkımlara 1. Karabağ Savaşı değil, işgal sırasında Ermeniler neden olmuştur. Ermenilerin yaptığı vandalizm, onların Azerbaycan halkına karşı nefretlerinin bir tezahürüdür. Ermenilerin bu mezalimleri ve yıkımları yapmalarındaki asıl amaç, Azerbaycanlıların bu topraklara bir daha geri dönmemeleri, dönecek yerlerinin olmamasıydı. Sadece Ermenilerin değil, Ermeni yanlısı güçlerin de planları başarısız oldu. Bugün Azerbaycan işgalden kurtarılan topraklarda restorasyon ve inşaat işleriyle uğraşmaktadır. Eski, yerinden edilmiş kişiler yavaş yavaş kendi topraklarına döneceklerdir. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in belirttiği gibi, eski mültecilerin dönüşü için elimizden geleni yapıyoruz, gece gündüz çalışıyoruz ve bu restorasyon ve inşaat işlerinde Türk kardeşlerimiz yanımızdadır.” – Dedi

Açıklama yok.

REKLAM ALANI