Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ağrı °C

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan’ın koronavirüsle mücadele yöntemleri dünyadaki birçok ülke için örnek teşkil ediyor”

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan’ın koronavirüsle mücadele yöntemleri dünyadaki birçok ülke için örnek teşkil ediyor”
REKLAM ALANI
10.03.2022
A+
A-

Açıklama yok.

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan’ın koronavirüsle mücadele yöntemleri dünyadaki birçok ülke için örnek teşkil ediyor”, diye – tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov – “İki yılı aşkın bir süredir Azerbaycan’ın dünyayı kasıp kavuran koronavirüs enfeksiyonuyla mücadele çabaları hem yurtiçinde hem de uluslararası alanda övgüyle karşılandı. Böylece çoğu ülkenin pandemiye kapalı olduğu bir zamanda, pandeminin şiddetle devam ettiği bir dönemde Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Bağlantısızlar Hareketi Başkanı İlham Aliyev bir dizi küresel girişimle dünya lideri rolünü üstlendi. Azerbaycan, pandemi ile başa çıkmak için uluslararası dayanışma ve işbirliğini teşvik eden ilk ülkelerden biriydi. Cumhurbaşkanının girişimiyle Mayıs 2020’de düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi ve Aralık 2020’de 150’den fazla kişinin desteğiyle düzenlenen BM Genel Kurulu devlet ve hükümet başkanları düzeyindeki Özel Oturumu’nu da belirtmekte fayda var.

Ayrıca koronavirüs aşılarının kullanılmaya başlandığı bir dönemde bazı ülkeler “aşı milliyetçileri”ydi ve dağılımlarında eşitsizliği tercih ediyordu. Bu noktanın, dünyada küresel bir güç haline gelen Azerbaycan liderinin dikkatinden kaçamadığını belirtmek isterim. Ancak Mart 2021’de Azerbaycan Bağlantısızlar Hareketi adına BM İnsan Hakları Konseyi, Cumhurbaşkanı adına “Tüm ülkeler için aşılara eşit ve evrensel erişimin sağlanması” başlıklı bir kararı kabul etti. Cumhurbaşkanı Aliyev’in inisiyatifiyle Türk Konseyi, Bağlantısızlar Hareketi Zirveleri ve BM Genel Kurulu Özel Oturumu düzenlendi. Böylece her etkinlik, emeğin birleştirilmesine, birlik ve beraberlik çağrısına büyük katkı sağlamıştır.
Azerbaycan’ın koronavirüs pandemisine karşı verdiği mücadelenin, ülkemizin küresel düzeyde bu yönde liderliğini sürdürdüğünü bir kez daha gösterdiğini belirtmek isterim. Azerbaycan bazı ülkelerin aksine salgınla mücadele etmekten çekinmedi, tam tersine hastalıkla her düzeyde mücadeleye, hatta dünyaya katkıda bulundu. Böylece ülkemiz, pandeminin üstesinden gelmek için uluslararası dayanışma ve işbirliğini teşvik eden ilk ülkelerden biri oldu. Bugün tüm dünya Azerbaycan tecrübesini benimsiyor. Şüphesiz, “Birlikte güçlüyüz” sloganıyla salgına karşı mücadele eden Azerbaycan, eşi benzeri olmayan bir örnek teşkil etmiştir. Bu birliğin bir sonucu olarak Azerbaycan, COVID-19’a karşı aşılama düzeyi açısından bağımsız Devletler Topluluğu – BDT’de lider konumdadır.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in BM Genel Kurulu Başkanı tarafından ulusal formatta ve Bağlantısızlar Hareketi Başkanı olarak Bağlantısızlar Hareketi adına düzenlenen “Evrensel Aşılama Çabalarının Artırılması” konulu üst düzey tematik tartışmalarda yaptığı konuşma, Azerbaycan’a olan güvenin, devletimizin artan prestijinin ve siyasi ağırlığının bir sunumuydu.

Nitekim 120 ülkeyi birleştiren Bağlantısızlar Hareketi adına konuşma yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, diğer konuşmalarında olduğu gibi bir kez daha “aşı milliyetçiliği”ne karşı çağrıda bulundu: Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi’ni başlattık, ardından Bağlantısızlar Hareketi adına Azerbaycan’ın inisiyatifiyle BM Genel Kurulu’nun özel bir oturumunun düzenlenmesini başlattık ve bu oturum yapıldı. Aynı zamanda, sadece başkalarına yardım etmeyen ve sadece kendilerini düşünmekle kalmayan, aynı zamanda ihtiyaç duyduklarından daha fazla aşı alan ülkeleri kınayan ilgili kararlar da alındı. ”

Cumhurbaşkanı Aliyev, “aşı milliyetçiliği” ve aşıların gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında adaletsiz dağılımının bizi derinden ilgilendirdiğini söyledi. Dayanışmanın bir göstergesi olarak Azerbaycan, koronavirüsle mücadeleyi desteklemek için doğrudan veya Dünya Sağlık Örgütü aracılığıyla yaklaşık 80 ülkeye mali ve insani yardımda bulundu. Azerbaycan’ın 5 ülkeye aşı bağışladığını ve bu çalışmaların devam edeceğini belirtmek gerekir.
Cumhurbaşkanının inisiyatifiyle 171 ülke tarafından kararın kabul edilmesi de Azerbaycan’ın prestijinin bir göstergesidir. Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptığı konuşmada bu istatistiklere dikkat çekerek, ülkemizdeki yetişkin nüfusun %68’ine her iki doz aşının da yapıldığını kaydetti.

Bağlantısızlar Hareketi başkanı olarak Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in girişimleri, aşıların dünya çapında adil bir şekilde dağıtılması ve aşıların gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelere sunulması için bir çağrıdır.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, tüm dünyayı bu beladan bir an önce ve en az kayıpla çıkarmak için çabalarını hızlandırıyor, birlik ve beraberlik çağrısı yapıyor. Cumhurbaşkanımız, başkanlığının son 18 yılında pandemi ile mücadeledeki özverisiyle dünyanın saygı duyduğu medeni değerlere bağlı bir liderdir.

Bağlantısızlar Hareketi başkanı olarak Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in girişimleri, aşıların dünya çapında adil bir şekilde dağıtılması ve aşıların gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelere sunulması için bir çağrıdır.

Dünya ülkelerinin Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın küresel dayanışma ve birlikte mücadele çağrısına katılarak 2022’de COVID-19 salgınının üstesinden gelebileceğini belirtmek isterim.”

REKLAM ALANI