Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ağrı °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2000 Köy Yaşam Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2000 Köy Yaşam Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi
REKLAM ALANI
07.11.2022
A+
A-

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2000 Köy Yaşam Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi
07.11.2022

 

 

Yazdır Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2000 Köy Yaşam Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki 2000 Köy Yaşam Merkezi Açılış Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.

Konuşmasına kendisini dinleyenleri selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelerek heyecanlarını paylaşan muhtarlara şükranlarını sundu.

Kısa süre önce 20 bin muhtarla Ankara’da bir araya geldiklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Beraber yürüdük biz bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda, şimdi dinlediğimiz tüm şarkılarda, bana her şey sizi hatırlatıyor” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünün dünyasında ilerlemenin, kalkınmanın, rekabetin ilk göstergelerinden birinin eğitim-öğretimde alınan mesafe olduğuna işaret ederek, eğitim-öğretime her yeni yatırımın kalkınma için sağlam bir temel, bilgi toplumu olma yolunda atılan önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Bugün açılışını yaptıkları Köy Yaşam Merkezlerinin, eğitimde gelenekle geleceği buluşturan stratejik hamlelerden biri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Köy Yaşam Merkezleriyle sadece eğitime yeni bir soluk kazandırmadıklarını, aynı zamanda çocukları yarının Türkiye’sine de hazırladıklarını dile getirdi.

Bu merkezlerde gerçekleştirilecek mesleki ve teknik kurslar ile kültür ve sanat faaliyetlerinin de köylere yeni bir dinamizm katacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğitim camiamız için büyük bir kazanç olan bu projeye öncülük eden Millî Eğitim Bakanlığımız ile destek veren İçişleri ile Tarım ve Orman Bakanlıklarımızı canı gönülden tebrik ediyorum” diye konuştu.

Köy Yaşam Merkezlerinde eğitim alan çocuklar ile onları vatana, millete ve ailelerine hayırlı birer insan olarak yetiştiren öğretmenlere muvaffakiyet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sıradan bir memurluktan öte vatan görevi yürüten öğretmenlerin her birine emekleri ve fedakârlıkları için teşekkür etti.

“TÜRKİYE YÜZYILI HAYALİMİZİN SAHİBİ, 85 MİLYONUN TAMAMIDIR”

Köy Yaşam Merkezlerinin Türkiye’ye, millete, köylerde bu hizmetten faydalanacak vatandaşlara hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Önümüzdeki sene Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl dönümü ile beraber Millî Eğitim Bakanlığımızın da 100’üncü yaşına erişeceğiz. Tarihimizin dönüm noktalarını teşkil eden bu önemli yıl dönümleriyle ilgili hazırlıklarımıza şimdiden başladık. 2023’ü her bakımdan ülkemiz, milletimiz ve kurumlarımız için yeni bir dönemin mukaddimesine dönüştürmek istiyoruz. Kısa süre önce kamuoyuna açıkladığımız Türkiye Yüzyılı programımız bu hedefimizin adete çatısını kurmaktır. Şimdi sıra Meclisteki ve kabinemizdeki arkadaşlarımızın da yer alacağı kapsamlı bir çalışmayla, 81 vilayetimizle birlikte Türkiye Yüzyılı’nı adım adım, tuğla tuğla inşa etmeye gelmiştir. Türkiye Yüzyılı hayalimizin mimarı da müellifi de sahibi de 85 milyonun tamamıdır. Bu program kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla ülkemizin tamamının, milletimizin tüm fertlerinin eseri olacaktır. Dün Avrupa’nın ‘hasta adamı’ olarak görülen bir milleti nasıl yeniden ayağa kaldırdıysak, tüm yokluklara ve imkânsızlıklara rağmen Millî Mücadele’yi nasıl zafere taşıdıysak, önümüze çıkartılan engelleri nasıl birlik ve beraberlik içinde aştıysak, darbelerden terör saldırılarına her türlü badirenin üstünden nasıl alnımızın akıyla geldiysek, Türkiye’yi son 20 yılda nasıl bölgesinin ve dünyanın parlayan yıldızı hâline getirdiysek, inşallah bugün de milletimizin ve insanlığın tarihinde yeni bir dönemin muştusu olacak Türkiye Yüzyılı’nı beraberce hayata geçireceğiz.”

“HEDEFLERİMİZE DOĞRU KARARLILIKLA YÜRÜYECEĞİZ”

Gazete köşelerinden, televizyon ekranlarından veya sosyal medya mecralarından umutsuzluk aşılayan, insanlara sürekli “yapamazsınız” diyen özgüven fukaralarına prim vermeyeceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tarih boyunca kendisine biçilen sayısız kefeni parçalamış bir ecdadın torunları olarak hedeflerimize doğru kararlılıkla yürüyeceğiz” dedi.

Cumhuriyetin ilk asrından yeni asrına kurulan en önemli köprü olan Türkiye Yüzyılı vizyonuna özellikle muhtarlar ve öğretmenlerin güçlü desteğini beklediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, geleceğin teminatı gençleri yetiştiren öğretmenlerin omuz vermediği hiçbir mücadelenin zafere ulaşamayacağının altını çizdi.

Demokrasi piramidinin tabanını oluşturan muhtarların sahip çıkmadığı hiçbir projenin başarılı olamayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rabb’im her birinizden razı olsun diyor, Türkiye Yüzyılı’nın inşasına yapacağınız katkılar için şimdiden sizlere kalpten teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“ELDE ETTİĞİMİZ HİÇBİR KAZANIM BİZE ALTIN TEPSİDE SUNULMADI”

Artık krizlerden ziyade Türkiye Yüzyılı’ndan bahsetmelerinin gerisinde 20 yıllık demokrasi ve kalkınma reformu olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bugün bulunduğu yere birilerinin inayetiyle değil, nice sinsi oyunlarla, can yakıcı tuzaklarla dolu zorlu bir yolculuktan sonra ulaştığını söyledi.

“Elde ettiğimiz hiçbir kazanım bize altın tepside sunulmadı” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, millet ve memleket için hangi başarıya imza attılarsa, hepsi için mücadele ettiklerini, ter döktüklerini, bedel ödediklerini vurguladı.

Yoklukların, ekonomik krizlerin ülkesinden sanayisiyle, ihracatıyla, turizmiyle, tarımıyla ekonomisi göz dolduran bir Türkiye’ye bu şekilde ulaştıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vesayetin adeta kol gezdiği bir ülkeyi, demokrasisi parmakla gösterilen bir seviyeye bu şekilde taşıdık” dedi.

Üniversiteden iş hayatına yasakların hüküm sürdüğü bir Türkiye’den hak ve özgürlüklerin her alanda korunduğu bir ülkeye bu şekilde gelindiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “20 yıl önce ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde Türkiye’yi 4 ana sütun üzerinde inşa etme sözünü vermiş, ilk sıraya da eğitimi almıştık. Ardına sağlığı koymuştuk, ardından adalet ve emniyet demiştik. Bu 4 sütunun da tamamını gerçekleştirdik. Ardından ulaşım, enerji, tarım, diplomasi dedik ve bunların hepsini teker teker hayata geçirdik. Aradan geçen 20 yıllık süre zarfında milletimize verdiğimiz her söz gibi, hamdolsun bunları da hayata geçirdik.”

“EĞİTİM BÜTÇEMİZİ 304 MİLYAR LİRAYA ÇIKARDIK”

Hazırladıkları tüm bütçelerde en büyük payı, eğitim ve öğretime verdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim öğretim güçlenmeden, Türkiye’de gençliğin yetiştirilemeyeceğini söyledi.

Eğitim bütçesini yıllık 7,5 milyar liradan aldıklarını, geçen sene itibarıyla 304 milyar liraya çıkardıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Hâlihazırda görüşmeleri devam eden 2023 bütçemizde eğitime tahsis edilen kaynak toplam 651 milyar lirayı bulmakta. Kütüphanesi, laboratuvarları, spor salonları, çalışma atölyeleri ve diğer imkânlarıyla okullarımızın çehresini tamamen değiştirdik. Toplam 750 bin yeni atamayla öğretmen sayımızı 1 milyonun üzerine çıkartarak, eğitimci başına düşen öğrenci sayısında OECD ortalamasını da yakaladık. Ders kitaplarından yardımcı kaynaklara öğrencilerimizin tüm temel ihtiyaçlarını gidererek, eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirdik. Öğrencileri formatlayan ideolojik eğitim müfredatı yerine evlatlarımızın yeteneklerini keşfetmeyi amaçlayan özgürlükçü bir modeli hâkim kıldık. Kur’an-ı Kerim ve Siyer-i Nebi’nin aralarında olduğu seçmeli derslerle evlatlarımıza erken yaşlardan itibaren kültürünü, inancını ve medeniyet değerlerini öğrenme imkânı getirdik. Birileri buram buram faşizm kokan sebeplerle kız çocuklarımızın okula gitmesine mani olurken, biz tüm kademelerde bu engelleri kaldırdık.”

“ORTAÖĞRETİMDEKİ KIZ ÇOCUKLARIMIZIN OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 90”

Okul öncesi eğitime yönelik yatırımlarla 5 yaş okullaşma oranının yüzde 11’den yüzde 97’ye çıktığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizden önce yüzde 39 olan ortaöğretimdeki kız çocuklarımızın okullaşma oranı ise yüzde 90’ları buldu” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, örgün eğitim çalışmalarıyla çocuk ve gençlere ulaşırken, yaygın eğitim faaliyetleriyle de 85 milyona eğitimin kapılarını açtıklarını dile getirdi.

Okuma yazma seferberliklerinden meslek edindirme kurslarına, sosyal-kültürel faaliyetlerden aile eğitimlerine kadar pek çok alanda vatandaşların hayat boyu öğrenme süreçlerine katkı sunduklarına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Meslek edindirme ve halk eğitimi kurslarımıza, özellikle kadınlarımızın gösterdiği yoğun ilgiden gayet memnunuz. Eşimin de destek verdiği Aile Okul Projesi, aile kurumuna yönelik tehditlerin arttığı günümüzde önemli bir ihtiyacı karşılıyor” değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, millî ve manevi değerlerin öğrencilere aktarılması, aile içinde sağlıklı ilişkilerin kurulması, ev yönetimi, öğrencilere rehberlik edilmesi gibi konularda yürütülen çalışmaları çok kıymetli bulduğunu anlattı.

Mart ayından bugüne 400 bini aşkın vatandaşın Aile Okulu Projesi’ne katılmasının milletin de meseleyi sahiplendiğini gösterdiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah, bundan sonra da gerek mevzuat düzenlemeleriyle gerek bu tür projeler vasıtasıyla aile müessesesini korumayı sürdüreceğiz” dedi.

“EĞİTİMDE ULAŞTIĞIMIZ NOKTAYI ÖNEMSİYOR AMA YETERLİ BULMUYORUZ”

Dünya değişirken Türkiye’nin yerinde saymasının düşünülemeyeceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğitim konusunda ulaştığımız noktayı önemsiyor ama yeterli bulmuyoruz. Mevcut kazanımlarımızın üzerine sürekli yenilerini eklemenin mücadelesini veriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın gidişatını da göz önüne alarak yeni durum ve şartlara ayak uydurmaya çalıştıklarını belirtti.

Türkiye’nin ihtiyaçları, milletin talepleri doğrultusunda gereken her türlü adımı attıkları ve atacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Köy Yaşam Merkezleri, bu çabaların geçmişle geleceği mezcetme irademizin bir ürünüdür. Burada gaye, tek parti döneminde yapıldığı gibi milletimizin inancına, kültürüne, değerlerine aykırı hayat tarzı dayatması asla değildir. Büyüklerimizden dinlediğimiz, insanımızın yüreğine adeta bir hançer gibi saplanan o utanç sahnelerinin tekrar yaşatılmasına izin vermeyiz. Köy kültürünü aşağılayan, köylüyü zulüm ve zorbalıkla tedip etmeyi amaçlayan eski örnekler, artık birer acı hatıradan ibarettir. Biz bu merkezlerimiz vasıtasıyla Anadolu irfanının en saf hâlini temsil eden köylerimizi, günümüzün imkân ve araçlarıyla yarına hazırlıyoruz. Bilgi ve teknolojik gelişmeleri köylerimize taşıyıp, ihtiyaç duydukları eğitimi sağlayarak, köylerimizin rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kullanılmayan köy okulu binalarının, anaokulu, ilkokul ve halk eğitim merkezlerine dönüştürerek, aktif eğitim birimleri hâline getirdiklerini söyledi.

Köy Yaşam Merkezleri’nde genel, mesleki ve teknik kurslardan, tarım, bahçecilik, ormancılık, tarım teknolojileri, gıda ve hayvancılık alanlarına kadar geniş bir yelpazede programlar gerçekleştirdiklerine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl köylerde ve Köy Yaşam Merkezleri’nde açılan 8 bin 507 kursa, yüzde 72’sini kadınların oluşturduğu 122 bin 664 vatandaşın katıldığını bildirdi.

“TÜM KÖYLERİMİZDE BU MERKEZLERİMİZİ HAYATA GEÇİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kursların yaygınlaşmasıyla, köy ve mahalle okulu uygulama bahçeleri, arazilerinde Tarım ve Orman Bakanlığının da desteğiyle üretim yapılacağını ifade etti.

Bu üretimden elde edilen gelirin bu merkezlerin ihtiyaçları için kullanılacağı bilgisini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Köy Yaşam Merkezlerimizde çocuk, genç ve yetişkinin aynı zamanda, aynı mekânda eğitim görmesini sağlayarak, hayat boyu öğrenme felsefesini insanımıza benimsetmek istiyoruz. Açılışını yaptığımız 2 bin yerle birlikte önümüzdeki yılsonuna kadar tüm köylerimizde bu merkezlerimizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Muhtarlarımız olarak, bu süreçte sizlere de önemli sorumluluklar düşüyor. Sizlerden muhtarı olduğunuz köy ve mahallelerdeki kardeşlerimizi, Köy Yaşam Merkezlerimize yönlendirmenizi bekliyorum. Emekleriniz ve gayretleriniz için, her birinize şimdiden teşekkür ediyorum. Mahallelerinizdeki, köylerinizdeki her bir kardeşime, muhabbetlerimi iletmenizi rica ediyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışını yaptıkları Köy Yaşam Merkezi’nin köylere, Türkiye’ye, vatandaşlara hayırlı olması temennisinde bulundu.

Eğitime katkı sağlayan, destek veren tüm vatandaşlara da teşekkürlerini sunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Köy Yaşam Merkezi modelini eğitim sistemine kazandıran Millî Eğitim Bakanlığı ile projeyi destekleyen Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlıklarımızı huzurlarınızda tekrar tebrik ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maalesef Tutak’ta bir otobüsün devrilerek yanması sonucunda 7 vatandaşımız rahmetli oldu. Kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim beterinden korusun diyorum. Tüm Tutak’lı kardeşlerime, milletimize başsağlığı temennimizi bu vesileyle iletiyorum” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye takdiminde bulundu.

Daha sonra Aydın Yenipazar, Bingöl Merkez Kuruca, Sakarya Serdivan Uzunköy ve Trabzon Akçaabat’taki Köy Yaşam Merkezleri ile canlı bağlantı gerçekleştirildi. Açılış öncesi, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç dua etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin de bulunduğu heyetle kurdele keserek merkezlerin açılışını yaptı.

 

Tüm Haberler

 

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/141538/cumhurbaskani-erdogan-2000-koy-yasam-merkezi-nin-acilisini-gerceklestirdi

 

 

REKLAM ALANI