Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ağrı °C

Bakan Akar, Letonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Artis Pabriks ile Bir Araya Geldi

Bakan Akar, Letonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Artis Pabriks ile Bir Araya Geldi
REKLAM ALANI
09.06.2021
A+
A-

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Letonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Artis Pabriks ile Bir Araya Geldi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Letonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Artis Pabriks ile görüştü. Bakan Akar konuk Bakan Pabriks’i Millî Savunma Bakanlığında askerî törenle karşıladı. Bakan Pabriks’in tören mangasını selamlaması, şeref defterini imzalamasından sonra iki Bakan önce baş başa görüştü ardından heyetler arası görüşmeye başkanlık etti.

Görüşme sonrasında açıklama yapan Bakan Akar, “değerli dostum” diye nitelendirdiği Letonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Pabriks ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başladı. Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra savunma ve güvenlik konularını ele aldıklarını aktaran Bakan Akar, şunları söyledi:

“Çok olumlu, yapıcı ortamda geçen görüşmelerimizin önümüzdeki dönemde güvenlik ve savunma bakımından ülkelerimiz ve silahlı kuvvetlerimiz için önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Askerî, eğitim ve iş birliği konuları başta olmak üzere savunma ve güvenlik konularında önümüzdeki dönemde neler yapabileceğimizi de görüşme fırsatı bulduk. Bununla ilgili bazı planlar yaptık, görüş alışverişinde bulunduk. İfade etmek isterim ki bütün görüştüğümüz konularda karşılıklı anlayış birliği olduğunu da büyük bir memnuniyetle müşahede etmiş bulunuyorum.”

NATO müttefiki iki ülke arasındaki iyi ilişkilere vurgu yapan Bakan Akar, görüşmede Türkiye ve Letonya arasında savunma sanayi alanındaki iş birliği konularını da değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye’nin AB’nin ve NATO’nun güneydoğu sınırlarında kendisine verilen görevleri 69 yıldır en iyi şekilde yaptığını ifade eden Bakan Akar, “Bize verilen görevleri eksiksiz, aksaksız yerine getirdik. NATO’da ikinci büyük ordu olarak bize düşen görevleri yapmanın rahatlığı, güveni içindeyiz. Yaptığımız personel katkılarının yanı sıra tatbikatlarda da NATO içinde bize düşen görevleri yaptık, yapmaya devam ediyoruz.” diye konuştu.

Bakan Akar, NATO’nun Yüksek Hazırlıklı Müşterek Görev Kuvvetinin (VJTF) sorumluluğunun bu sene Türkiye’de olduğunu belirterek “NATO çerçevesinde yaptığımız çalışmalarda NATO üyesi diğer ülkelerle iş birliğimiz de söz konusu. Bu konuda Letonya’nın da VJTF birliğimize katkılarından dolayı teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

FETÖ ile mücadeleye de değinen Bakan Akar, “Bizim hem ülkemizde hem de diğer ülkelerle olan münasebetlerimizde FETÖ ile mücadele önemli yer tutmaktadır. Bu konuda da Letonya ile mutabık kaldığımızı, fikir birliği içinde olduğumuzu, bu mücadeleyi birlikte sürdürmekte kararlı olduğumuzu yine karşılıklı olarak teyit etmiş bulunuyoruz. Hem ikili hem de NATO içindeki ilişkilerimizin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğine inanıyorum. Bunun da hem NATO hem de ülkelerimiz için faydalı olacağını belirtmek istiyorum.” diye konuştu.

LETONYA BAŞBAKAN YARDIMCISI VE SAVUNMA BAKANI ARTİS PABRİKS

Letonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Artis Pabriks de “dostum” diyerek hitap ettiği Bakan Akar’a, gösterdiği misafirperverlikten dolayı teşekkür etti. Türkiye’yi “çok güvenilir bir NATO müttefiki” olarak nitelendiren konuk Bakan şunları söyledi:

“Türkiye ve Letonya arasında ilişkileri geliştirecek pek çok fırsatın yer aldığını düşünüyorum. Özellikle stratejik ortaklığımızı geliştirmek, ilerletmek için hem siyasi, askerî, sanayi alanlarında hem de dostluk anlamında burada bulunduğumu söyleyebilirim. İkili görüşmelerimiz sırasında başka konulara da değindik. Ukrayna, Azerbaycan ve Gürcistan ile ilgili olarak güvenlik konularını da görüştük. Türkiye de aynen Letonya gibi bir NATO sınır ülkesi, o nedenle benzer güçlüklerle karşılaşıyoruz.”

Letonya’nın savunma sanayi alanında önemli adımlar attığını aktaran Pabriks, “Bu anlamda Türkiye ile iş birliği yapmayı önemsiyoruz. Çünkü Türkiye’nin bu alanda çok önemli adımlar attığını biliyoruz. AB ile ilgili düşüncemi de sizinle paylaşmak istiyorum: Ben, Türkiye’nin AB için çok iyi bir aday ülke olduğuna inanıyorum. Bu benim kişisel görüşüm ve bunu değiştirmeyeceğimi biliyorum.” diye konuştu.

Bakan Akar’ın Letonya’ya yapacağı ziyareti “dört gözle beklediğini” belirten Bakan Pabriks, “Burada başladığımız hatta gelişimden önce ekiplerimizin çalışmaya başladığı konular üzerinde daha da ilerlememizi sağlayacak.” dedi.

Bakan Pabriks, Türkiye ve Letonya arasındaki iş birliğini geliştirecek mutabakat zaptının da bugün imzalanacağını belirterek “İlişkilerimize verdiğimiz önemi gösterebilmek amacıyla Ankara’da bir askerî ataşeliğin tesisi konusundaki kararımı da sizinle paylaşmak istiyorum. Bu iki ülke arasındaki iş birliğinin artmasını sağlayacak, iş birliğimizi güçlendirecektir. Askerî Ataşemiz şu anda benimle beraber kendisi burada, yakında göreve başlayacak.” dedi.

Gösterilen ev sahipliğinden dolayı bir kez daha şükranlarını ileten Bakan Pabriks, sözlerini “Teşekkür ederim.” diyerek tamamladı.

Kaynak:https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/862021-14081

REKLAM ALANI